www.njsamband.org Hovedside On. 15. aug. 2018

Vennskapssambandet Norge - Vest-Balkan

Org.nummer  993073091
Bank 4270.15.57543

 

Styreleder:
Rolf Fjellestad

+47 970 99 338

 

post@njsamband.org

20.02.2018

Landsmøte 2018

Landsmøtet – det arrangeres 2. hvert år. – blir lørdag 5. mai. Det legges til Falstadsenteret. Vi håper at mange vil ta turen dit. Vi planlegger å fylle på med litt faglig innhold og kulturinnslag, i tillegg til de ordinære landsmøtesakene. Det vil også bli blomsternedleggelse ved minnesmerkene i Falstadskogen. Så sett av lørdag 5. mai! For de som ønsker det vil det være mulig å overnatte på Falstad. Pris og annen informasjon vil komme litt senere.

 

Informasjonsbrev fra lederen - trykk på bildet  

 

 

16.08.2017

Programmet for feiringen av Vennskapshuset lørdag 30. september i

Gornji Milanovac

Har du spørsmål vedr. arrangementet, så er det bare å ta kontakt med oss i Vennskapssambandet!

Håper vi sees den 30. september!

 

08.08.2017

Vennskapshuset fyller 30 år!

 

 

I år er det 30 år siden Vennskapshuset i Gornji Milanovac sto ferdig. Huset ble bygd etter en svært imponerende innsats fra medlemmer av Vennskapssambandet Norge – Jugoslavia og vår serbiske «søsterorganisasjon». Flere av medlemmene satte nærmest gård og grunn i pant for å garantere økonomien i prosjektet. Huset er tegnet som en sammensmelting av et norsk vikingskip og en gammel serbisk skysstasjon. (Du kan lese mer om historien om huset på våre hjemmesider.)

Da huset ble innviet i september 1987 var det ca. 20000 mennesker som møtte fram. Av de var ca. 100 norske. Daværende kulturminister Halvard Bakke representerte den norske regjeringen på innvielsen.

 

30-årsjubileum

 

Lørdag 30. september vil venneforeningene i Serbia og Norge invitere til 30-årsfest for Vennskapshuset i Gornji Milanovac. Vi håper at så mange som mulig vil ta veien fra Norge til Gornji Milanovac. Det vil bli arrangement/aktiviteter både lørdag 30/9 og søndag 1/10. Endelig program for dagene vil bli klart rundt 20. august.

 

Vennskapssambandet vil ikke arrangere noe felles reise til Serbia og Gornji Milanovac. Men vi vil bistå/hjelpe til med transport t/r Beograd, og overnatting i Giornji Milanovac.

 

Reisetips: Norwegian har flyr til Beograd på onsdag 27/9, og har retur til Oslo mandag 2/10 og onsdag 4/10.

 

Dersom du planlegger å delta på jubileet og har behov for transport/overnatting – så ber vi om at du sender en e-post om dette til Vennskapssambandet så snart som mulig, og senest innen 1. september. post@njsamband.org

 

Har du spørsmål kan du ta kontakt på e-post: post@njsamband.org - eller på telefon 97099338.

Da håper vi å se deg i Gornji Milanovac lørdag 30. september.

Rolf Fjellestad

Leder

 

75-årsmarkering for de jugoslaviske fangene

Det ble en verdig og flott Nasjonal markering for å hedre minnet om de jugoslaviske fangene, som kom til Norge for 75 år siden. Markeringen ble lagt til kommunene Vefsn og Hemnes. Det var kommunene, og Vennskapssambandet Norge – Vest-Balkan som arrangerte markeringen i felleskap. Det var på selve 75-årsdagen for at fangene kom til leirene i Osen og i Korgen - 23. juni 1942 - 2017.

Tidligere samme uke ble minnet om fangene markert i Narvik, Fauske og i Saltdal. Dette var et felles opplegg i mellom kommunene og Nordland fylkeskommune. Kommunene og fylkeskommunen hadde satt sammen et variert program, der kransenedlegginger i alle tre kommunene var det sentrale. I Narvik var det avduking av et nytt skiltprosjekt i Beisfjord, og det ble arrangert et faglig seminar i tilknytning til markeringen. I alle kommunene var det flotte kulturelle bidrag, som bidro til å løfte markeringene til et høyt og verdig nivå.

 
Flere bilder fra markeringene i Nordland finner du under Nordland Fylkeskommune sine facebooksider.

Narvik - klikk her

Fauske - klikk her

Saltdal - klikk her

Hemnes - klikk her

Vefsn - klikk her

 

Til markeringen i Saltdal ble minnemarkeringene toppet med at Korg Harald la ned krans på den jugoslaviske krigskirkegården i Botn. Det var god oppslutning om arrangementene på alle stedene.

Også NRK dekket markeringen. Se reportasjene på NRK-Nordland TV her  og her. Les NRK-artikkler om begivenhetene her og her .

Vennskapsambandet vil legge ut informasjon/oppsummeringer fra alle markeringene/arrangementene som har vært i landet rundt på et senere tidspunkt.

På den "Nasjonale markeringen" var det kransenedlegging i Knutlia (Osen) og på Fagerlimoen (Korgen). Det var svært mange folk som møtte opp for å delta i begge markeringene. I tilknytning til kransenedleggingene ble de nye skiltene i «Blodveienprosjektet» avduket. Det består av seks tavler, som hver forteller litt om historien til Blodveien. Alle skiltene vil bli lagt ut i en egen presentasjon her på FB, og på Vennskapssambandet sine hjemmesider.

Den serbiske ambassadøren Suzana Boskovic Prodanovic, fylkesordfører Sonja Steen, ordfører Jann-Arne Løvdahl og ordfører Christine Trones holdt alle taler, der de minnet fangene som omkom under byggingen av veien over Korgfjellet – "Blodveien".

I tillegg holdt, Jim Nerdal – Vennskapssambandet / Blodveiengruppa og Rolf Fjellestad – leder av Vennskapssambandet/Blodveiengruppa - hovedtalene ved avdukingen av tavlene i «Blodveienprosjektet».

På samfunnshuset i Korgen ble filmen «Blodveien» vist for et stort publikum.

Sent på ettermiddagen startet det en «fredsmarsj», på nordsiden av Korgfjellet. Nesten 100 unge og eldre fullførte marsjen – og alle som deltok fikk en spesialdesignet «Blodveien-pin».

På toppen av Korgfjellet var det møtt opp ca. 200 interesserte personer, som alle ønsket å få med seg avdukingen av den siste tavlen/skiltet i «Blodveienprosjektet». Avdukingen og blomsternedleggingen ble foretatt av leder av Hemnes ungdomsråd Marita Martinsen og tidligere leder av Prokuplje ungdomsråd Kristina Stamenkovic.

Kristina holdt talen i forbindelse med avdukingen. Hun fortalte om sitt forhold til Norge, og om sykkelprosjektet sitt «Med sykkel til frihet». Hun gjennomførte en sykkeltur fra Serbia, gjennom Europa, til Norge. Dette for å hedre minnet om de jugoslaviske fangene, og bygdefolket som hjalp fangene. Hun ønsket også å minne oss om hvor viktig vennskap og solidaritet er – ikke minst i den verden vi lever i dag. Bygdefolket valgte å se fangene, se snudde seg ikke bort. Det er det som gjør en forskjell.

Etter avdukingen av den siste tavlen var det midtsommerfest på Korgfjellet. Den serbiske dansegruppen RAS, fra Oslo, danset oss på en flott måte inn i midtsommernatten. Deretter var det rømmegrøt og tenning av et stort Jonsokbål. For å feire lyset og vennskapet!

Markeringene var en verdig og flott manifestasjon på at historien ikke skal bli glemt – vennskapet skal utvikles og leve videre. Ikke minst vil det bli tatt vare på av alle de flotte ungdommene – både fra Serbia og Norge – som var med på minnemarkeringene denne flotte uken.

Til sist vil jeg få lov til å takke alle som var med på å hedre minnet om fangene, som møtte fram – fra Narvik i nord til Korgen/Osen i sør. Jeg vil også takke alle som på en eller annen måte hjalp til, slik at vi fikk gode og verdige arrangement. Tusen takk til dere!

 

Til sist: har du lyst til å bli medlem i Vennskapssambandet, så er du hjertelig velkommen! Medlemskap koster 200 for ungdom under 30 år, kr. 300 for dere over 30. Kontonummer: 4270.15.57543.

Bli med på å føre kontakten og vennskapet videre mot nye generasjoner! Tusen takk!

 

Rolf Fjellestad

 

Leder av Vennskapssambandet Norge – Vest-Balkan

 

Les hva avisene i Nordland skriver om markeringa (Noen artikler er bak betalingsmur):

Fremover - les her

Saltenposten - les her og her

Rana Blad - les her

Avisa Hemnes - les og se her 

Helgelendingen - les her

 

21.06.2017

Fra blodig historie til nasjonal markering, marsj og bål til ære for lys, fred og vennskap

 

I dag har Saltdal hatt gleden av å ha besøk av H.M Kong Harald. Flott og verdig 75-års minnemarkering i Botn for de jugoslaviske fangene i Nordland. Kongen besøkte også Nordland Nasjonalparksenter og Blodveimuseet.

 

 

Markeringen er en del av en nasjonal markering for å hedre minnene om jugoslaviske fanger som ble deportert til Norge i 1942. Arrangementet i Vefsn og Korgen er foranlediget av markeringer også i Narvik og i Beisfjord ved Narvik (20. / 21. juni), i Fauske og i Botn i Saltdal (21. juni). https://www.helg.no/nyheter/andre-verdenskrig/korgfjellet/fra-blodig-historie-til-marsj-og-bal-til-are-for-lys-fred-og-vennskap/s/5-24-203488

 

Leder i Vennskapssambandet Rolf Fjellestad

 

Flott og ærverdig sermoni ved minnelunden i Beisfjord. Avduking av de nye minnesmerkene for den Jugoslaviske fangeleiren, hvor 748 liv gikk tapt under 2.verdenskrig

 

 Fylkesordfører i Nordland Sonja Alice Steen og Ordfører i Narvik Rune Edvardsen

 

10.06.2017

75 års markering 2017 - Oversikt over arrangement 

 

14.06. Seminar om de jugoslaviske fangene og "Blodveien" - et samarbeid mellom Falstadsenteret og Vennskapssambandet.

http://falstadsenteret.no/hva-skjer/event/blodveien-seminar/

 

17.06.Markering i Bergen - Et samarbeid mellom Serbisk Riksforbund og Bergen kommune - Vennskapssambandet støtter arrangmentet. Se mer om arrangementet på vår FB-side. Se her

 

17.06. Markering i Trondheim - på Moholt kirkegård - kl. 12:00

Samarbeid mellom Trondheim kommune og Vennskapssambandet

 

Fra 20. juni til 23. juni er det en rekke arrangement i Nordland. Frem til markeringen på Korgfjellet er det Nordland fylkeskommune som er ansvarlig arrangør, sammen med de aktuelle kommunene og Narviksenteret.

 

20.06 Narvik - Konferanse med tema: "Jugoslaviske fanger og deres minne" http://narviksenteret.no/…/75-ars-minnemarkering-jugoslavi…/

 

21.06. Minnemarkeringer i Narvik og Beisfjord

 

21.06. Minnemarkring på Fauske

 

22.06. Minnemarkering i Saltdal. Dette er lagt til krigskirkegården i Botn.

 

Her vil HM Kong Harald tale og legge ned krans, for å hedre minnet om de jugoslaviske fangene

 

23.06. Nasjonal hovedmarkering for minnet om de jugoslaviske fangene.

 

 

Blodveien - Nasjonal markering fredag 23. juni

for å hedre minnet om de jugoslaviske fangene som ble deportert til Norge i 1942

 

 

Vennskapssambandet Norge – Vest-Balkan og kommunene Hemnes og Vefsn inviterer til «Nasjonal markering» for å hedre minnet om de jugoslaviske fangene som ble deportert til Norge under 2. verdenskrig.

 

Skiltprosjektet «Blodveien» skal avdukes denne dagen. Prosjektet består av 6 skilt/tavler, som hver på sin måte forteller litt om historien til «Blodveien». «Blodveien» er en felles benevnelse på de ulike veianleggene i Norge, der de jugoslaviske fangene ble satt inn som slavearbeidere. Fra Karasjok i nord, via Ofoten, Salten og til Helgeland.

 

 

Vennskapssambandet har valgt å legge sin hovedmarkering av 75-årsminnet til Korgfjellet. 23. juni er det 75 år siden de første fangene kom til leirene i Osen (Vefsn kommune) og til Fagerlimoen/Korgen (Hemnes kommune). Over 4260 jugoslaviske fanger ble deportert til Norge av den nazistiske krigsmakten. Over 2360 av fangene omkom. I leirene ved Korgfjellet omkom 646 fanger.

 

 

Vennskapssambandet håper at så mange som mulig vil bli med på markeringen den 23. juni. Det er også flere andre minnemarkeringer/arrangement i forbindelse i ulike deler av Norge (se egen oversikt).

 

 

Program fredag 23. juni:

Kl. 12:00: Avduking av «Blodveien-tavle» ved minnesmerket i Osen

Kransenedlegging

 

Kl. 13:15: Avduking av «Blodveien-tavle» ved minnesmerket på Fagerlimoen (Korgen)

 

Kransenedlegging

 

Kl. 15:00: Visning av filmen «Blodveien» på Korgen samfunnshus (gratis inngang)

 

 

Kl. 17:00: Fredsmarsj fra Preikestolmoen. (Stedet ligger på nordsiden av fjellet.)

 

Alle som deltar på marsjen vil få en spesialdesignet «Blodveien-pin»

 

Kl. 18:00: Avduking av tavlen på toppen av Korgfjellet

 

Avdukingen vil blir foretatt av ungdommer fra Serbia og Norge

Kulturinnslag

 

Kl. 18:30 St. Hansfest på fjellet. For de som ikke har med seg niste, så blir det mulig å få

 

kjøpt mat og drikke på Korgfjellet Kro og Motell

 

19:30: Stort St. Hansbål tennes ved Fjellstua/Kroa på toppen av fjellet.

 

 

 

 

 

16.05.2017

Seminar på Falstadsenteret - Invitasjon

27.02.2017

Vennskapssamband informerer

Informasjon til medlemmer, kommuner og venner I år er det 75 år siden 4400 jugoslaviske fanger ble sendt til Norge. Fangene ble satt til slavearbeid. 2300 fanger omkom eller ble drept, 1900 overlevte. 

Hvordan Vennskapssamband markerer jubileumsåret 2017 kan du lese i dette infobrevet

 

 

 

18.01.2017

«Blodveienprosjektet» får kr. 750.000.- fra Sparebankstiftelsen Helgeland 

for å realisere skiltprosjektet over Korgfjellet!

Sparebankstiftelsen Helgeland har bevilget kr. 750.000.- til Vennskapssambandet, slik at skilt- og dokumentasjonsprosjektet «Blodveien» kan bli gjennomført. Avduking av de nye skiltene vil bli en sentral del av programmet den 23. juni. Minst 7 ulike skilt, eller tavler vil bli satt opp på ulike steder langs veien over fjellet. Alle skiltene vil ha tekst og bilder, som skal fortelle ulike deler av den dramatiske historien til veien over fjellet. Både på hjemmesiden og her på Facebook-siden til Sambandet vil vi informere mer om både «Blodveien-prosjektet» og minnemarkeringene som planlegges fremover. Les mer under Aktuelt

 

09.11.2016

Da nordmenn myrdet fanger i Korgen

Dette er overskriften på en artikkel som er skrevet av Torstein Finnbakk - det er en innholdsrik og beskrivende artikkel om de grusomhetene de jugoslaviske fangene ble utsatt for. Sambandet vil takke Torstein Finnbakk for at han lar oss publisere denne på våre sider. Følg linken: Da nordmenn myrdet fanger i Korgen

 

 

29. oktober 1947 ble en 49 år gammel mann fra Drammen dømt til døden for å ha myrdet fire jugoslaviske krigsfanger i Korgen. Han var ikke den eneste nordmannen som drepte vergeløse fanger.

Drammenseren, som het Olaf Aleksander Gamborg Nilsen, var en av flere nordmenn som gjorde tjeneste i norske SS Vaktbataljon under tysk ledelse. Mange av disse nordmennene drepte forsvarsløse mennesker i krigsfangeleirene i Norge under 2. verdenskrig.

Før Olaf kom til Korgen-leiren i oktober 1942, hadde han tjenestegjort som fangevokter i en tilsvarende leir i Beisfjord sør for Narvik. I Beisfjord var i ett tilfelle 300 fanger skutt, fordi tyskerne fryktet for at de var smittet av flekktyfus. Etter fire måneder i Beisfjord-leiren var bare 150 av de opprinnelige 900 fangene i live. Disse ble flyttet til leirene i Osen og Korgen.

 Korgfjellet. Jugoslaviske krigsfanger på vegarbeid. Foto fra boka Hemnes i krig 1940-45.

09.11.2016

Nasjonal markering – 75 år – for de jugoslaviske fangene

 

Tidligere jugoslavisk fange Velimir Pavlovic på besøk på Fagerlimoen 2013 - ved minnestøtta

 

Neste år – i 2017 – er det 75 år siden de jugoslaviske fangene ble sendt til Norge. I alt deporterte tyskerene 4260 gutter og menn fra Jugoslavia til Norge. De ble sendt hit som slavearbeidere, de ble sendt hit for å dø - 2368 omkom, eller ble drept.

De første 900 fangene ankom Bergen med lastebåten Gotha den 14. juni 1942 – som en del av aksjon «Viking». Fra Bergen ble fangene sendt videre til flere steder i Norge – til ulike anlegg langs kysten og i innlandet – helt nord til Karasjok i Finnmark.Det er svært viktig at denne dramatiske og svært triste historien ikke blir glemt. Neste år vil det bli minnemarkeringer på ulike steder rundt om i Norge. Etter hvert som vi får oversikt vil vi informere om de ulike arrangementene her på våre FB-sider og på hjemmesiden.Styret i Vennskapssambandet har vedtatt at hovedmarkeringen neste år skal legges til Korgfjellet på Helgeland. Her lå det to fangeleirer, og her ble en del av «Blodveien» bygget. I forbindelse med veibyggingen over Vesterfjellet/Korgfjellet omkom 646 fanger. Markeringen vil være et samarbeid med kommunene Vefsn og Hemnes. Datoen er satt til fredag 23. juni – St.Hans-aften. Dette er 75-årsdagen for at de første fangene kom, både til Osen og Fagerlimoen.Arrangementet vil ha status som «nasjonal markering». Det er tatt initiaitv til å invitere representater fra landene som tidligere utgjorde Jugoslavia, og fra det offisielle Norge. Informasjon om markeringene neste år vil bli lagt ut på våre sider, så snart vi vet mer.Dersom det er noen som har informasjon om arrangement/markeringer i egen kommune/region, så hører vi gjerne fra deg/dere! post@njsamband.org – Telefon 97099338.Rolf Fjellestad - leder

 

 Fra 17-mai arrangementet 2016 på Korgfjellet

09.10.2016

Vennskapshuset 30 år i 2017

Venskapshuset eit naturlig reisemål for dei som legg turen til Serbia

Venskapshuset - Det norske hus - ligg i byen Gornji Milanovac - venskapsbyen til Vefsn/Mosjøen. Det er ca. to timar med bil frå Beograd. 

Huset vart i stor grad bygd på dugnad, med ein enorm innsats frå medlemmer av Norsk Jugoslavisk Samband. Store pengesummar vart samla inn, og det var fleire som mest sette gard og grunn i pant, for å få realisert målet om eit eige venskapshus i Jugoslavia. Neste år er det 30 år sidan huset sto ferdig. Veneforeningane i Serbia og Noreg er alt i gang med å planlegge ein jubileumsfesti slutten av september i 2017. Vi vil oppdatere informasjon om dette på denne sida, etter kvart som planane tek form.

Mange nordmenn legg turen om venskapshuset når dei er i Serbia.  

18 glade nordmenn på tur – frå Finnmark i nord til Vestfold i sør. Vi vonar sjølvsagt at langt fleire vil ta turen neste år!

 

01.10.2016

Korgen sentralskole - lokalhistorie med Blodveien som tema

Hele ungdomstrinnet på Korgen sentralskole (ca. 90 elever) fikk høre om den dramatiske historien til veien over Korgfjellet - Blodveien. Veien ble delvis bygd av jugoslaviske gutter og menn fra 1942 - 44. Fangene ble internert i to leirer; i Osen (Vefsn kommune) og på Fagerlimoen i Korgen (Hemnes kommune). Totalt 646 fanger omkom/ble drept her under veibyggingen.

Det var en svært engasjert og lydhør gjeng med ungdommer som hørte på foredraget til Rolf Fjellestad, leder av Vennskapssambandet. Flere av ungdommene kunne fortelle om at de selv hadde fått fortalt historier om Blodveien av sine besteforeldre og andre voksne.

 

12.08.2016

Besøk ved minnesmerket i Osen, Vefsn

Den nye ordføreren i Gornji Milanovac, Dejan Kovacevic, har vært på sitt første besøk i sin norske vennskapskommune Vefsn. I løpet av noen hektiske dager besøkte ordføreren en rekke bedrifter og institusjoner i Vefsn. Vertskap for besøket var ordfører Jann-Arne Løvdahl. Det ble også tid til et besøk i Osen og Knutlia - der en av fangeleirene for de jugoslaviske krigsfangene lå under krigen. Dette var en del av Blodveien. I løpet av noen korte måneder i 1942/43 omkom over 650 jugoslaviske gutter og unge menn i forbindelse med veiarbeidet. Jim Nerdal fra Vennskspssambandet ga en kort orientering om denne delen av historien.

Dragan Markovic var med den nye ordføreren, både som guide og tolk. Elsa Wærum - en av de virkelige veteranene for vennskapsarbeidet, og leder av Vennskspssambandet Rolf Fjellestad møtte også den nye ordføreren fra Gornji Milanovac.

Ordførerne hedret minnet om de omkomne, ved å legge ned blomster ved minnesmerket i Osen.

08.07.2016

Dugnad- og medlemstreff

Sommeren er her. Med inngangen til ferien ble medlemmene i Sambandet på Helgeland invitert til et lite treff og dugnad ved minnesmerket på sørsiden av Korfjellet. Det var behov for å få ryddet litt kratt og tær, planering foran selve steinen og få på plass to blomsterurner. Responsen på invitasjonen var stor nok til at vi fikk utført det vi hadde planlagt. Etter litt felles innsats ser det nå veldig bra rundt steinen med minneplatene! Som de fleste vet så er minneplatene plassert i tilknytning til en stor og mye brukt rasteplass ved E6. Her stopper flere hundrede personer for å raste hver dag. Da er det viktig at området rundt steinen ivaretas, og fremstår på en presentabel måte. Rasteplassen er også inngangsporten til «Blodveien» over Korgfjellet, fra sør.

 

I tillegg til selve dugnadsarbeidet ble det tid til både kaffe og litt å bite i. Det var en fin anledning for å snakke litt om aktiviteten i Sambandet. Flere hadde tanker og ideer om hva vi kan arbeide med utover høsten og vinteren. Dette skal vi ta med oss videre i styret, når møtes vi i august. Neste år – 2017 – er det 75 år siden de jugoslaviske fangene ble deportert til Norge. Dette skal markeres på flere måter, og planleggingen er godt i gang. Ikke minst vil samarbeidsprosjektet mellom kommunene Vefsn og Hemnes; «Blodveien-prosjektet» kunne bli noe som setter 75-års markering på «kartet».

 

 

På slutten av dugnadsøkta fikk vi besøk av ni serbiske ungdommer, som alle var deltakere på «Toppen internasjonal sommermusikkskole». De kom, sammen med Franziska Wika, for å besøke minnesmerket i Osen. I den anledning fikk de høre en engasjert Jim Nerdal, som fortalte litt om historien til de jugoslaviske fangene. Han snakket selvfølgelig også om de første vennskapsbåndene som ble knyttet mellom fangene og lokalbefolkningen for 74 år siden – og som nå - fire generasjoner senere stadig utvikles videre.

 

 

Ungdommen avsluttet besøket ved minnebauten i Osen med å synge den serbiske nasjonalhymnen, til minne om sine landsmenn som mistet livet under 2 verdenskrig. Det var en flott markering!

 

 

Takk til Marit, Rajko, Jelena, Knut, Bjørn Erik, Jim, Elsa, Arnt Tore og Franziska som var med denne ettermiddagen! Kanskje dette blir en ny tradisjon!?

   

 

 

 

07.06.2016

Nytt styre i Vennskapssambandet 2016-2018

Leder - Rolf Fjellestad (ny) Hemnes

Nestleder/sekretær - Franziska Wika (gv) Vefsn

Kasserer - Bjørn Davidsen (ny) Hattfjelldal

Styremedlem - Jim Nerdal (ny) Vefsn

Styremedlem - Harald Fåkvam (gv) Vefsn

Vara - Peggy Davidsen (ny) Hattfjelldal

 

Valgkomité:

Ida Melhus (Leder) (ny)

Elsa Margrethe Wærum (ny)

Knut Solberg (ny)

 

 

16.05.2016

 

Landsmøte

LØRDAG 21. MAI 2016

Sted: Fru Haugans Hotell, Mosjøen

Tid: 10:30- 13:30

SAKSLISTE

Sak 1: Åpning av landsmøtet 2016 v/ leder Wenche Malmedal

Sak 2: Konstituering av landsmøtet 2016

- Godkjenning av saksliste og innkalling

- Valg av møteleder

- Valg av sekretær

- Godkjenning av fremmøtte representanter

- Valg av to representanter til å underskrive protokollen

Sak 3: Årsmelding for perioden april 2014- april 2016

Sak 4: Regnskap for perioden 2014-2016

Sak 5: Budsjett for 2014-2016

Sak 8: Innkomne forslag 2

Sak 9: Valg

Sak 10: Avslutning

 

28.01.2016

 

Serbisk språkkurs

 

Har du lyst å lære serbisk? 

NYHET ! SERBISK RIKSFORBUND ARRANGERER SERBISK SPRÅK KURS FOR NORDMENN. FOR PÅMELDING OG INFORMASJON VENNLIGST SEND E-POST TIL serbisk.riksforbund@gmail.com

 

FRIST 1. FEBRUAR 2016

Mer info finner du her: https://sites.google.com/site/serbiskriksfobund/home

 

 

 

12.08.2015

Falstadsenter

Invitasjon

MANDAG 14. SEPTEMBER

MINNESPOR: LIVET ETTER KRIG OG KATASTROFER

 

07.07.2015

Norsk Serbisk Kammerorkester på turnè 7.-14. juli 2015

Unge musikere fra Norge og Serbia, som er deltakere ved Toppen Internasjonale sommermusikkskole i Mosjøen, har satt sammen et flott program med musikk av Bach, Elgar, Grgin, Bartok, Sibelius og Grieg. Den serbiske stjerneklarinettisten Strahinja Pavlovic fra Beograd og den norske stjernepianisten fra Mosjøen, Siril Aufles Valberg, er solister.

 

Turnéen er bl.a. støttet av Vennskapssambandet Norge - Vest-Balkan og den serbiske forening i Norge.

Konserter:

07.07. - kl. 19.30 - Ungdomslokalet Mosjøen

08.07. - kl. 19.30 - Ringve Museum Trondheim

10.07. - Kl. 19:00 - Sremska Mitrovica, Museumssalen

11.07.2015. Obrenovac, vennskaps kommune til Buskerud. Det handler om kommune som ble rammet av flomen ifjor og vi alle deltar i rekonstruering av kulturhus og hjelper ungdomsteater og orkestrene til å starte kulturvirksomhet i kommunen

12.07.2015. Konsert i Gornji Milanovac, vennskaps kommune til Vefsn - Det Norske hus

 

  

 

15.06.2015

Avlyst

Den planlagte Balkanturen med Vennskapssambandet Norge - Vest-Balkan 8. - 12. september 2015 må dessverre avlyses pga få påmeldinger. Sambandet arbeider med å få til et nytt reisetilbud i 2016. 

 

25.03.2015

Tur med Vennskapssambandet Norge - Vest-Balkan 5. - 12. september 2015

Ukestur med start i Beograd og avslutning i Cavtat ved Adriaterhavskysten

Informasjon finner du her.

24.10.2014

Velkommen til å reise med Sretan Put

God tur med Sretan Put - En genuin interesse for Balkan, kulturen og menneskene ble til en forretningsidé.

Siden krigen i det tidligere Jugoslavia var over på midten av 90-tallet, har de besøkt de nye landene på Balkan en rekke ganger de tre eierne av reiseselskapet Sretan Put. – Det startet med Bosnia-Hercegovina, siden ble det Kroatia og Montenegro før Serbia kom på reisekartet i fjor. – Vi er nok litt annerledes enn de fleste andre reiseselskap, sier daglig leder Steinar Larsen. Det lille reiseselskapet fra Orkdal har spesialisert seg på opplevelsesreiser der historie, kultur og møte med mennesker er viktige ingredienser. Link til websiden Sretan Put

 

Kortreist mat framfor paraplydrinker 

Vi vet at mange er gått lei av de tradisjonelle ferieturene der sand, strand og paraplydrinker er hovedingrediensene. Mange søker opplevelser og ønsker å dykke litt dypere inn i det andre land har å by på. - Sol og badevann kan man også få på våre turer, men det hele krydres med sterke historier, sang og musikk, samt kortreist mat og drikke, smiler Larsen. Vi lager turer for lag- og organisasjoner, bedrifter og skoleklasser, men også turer der hvem som helst kan melde seg på. En viktig suksessfaktor så langt har vært at gruppene har vært relativt små, 10-20 personer. Med små grupper kan man gjennomføre aktiviteter som oppleves mer personlig og nært og som de store reiseselskapene ikke kan gjenskape.

 

Skattkammer 

Vi ser at interessen for Balkan er i ferd med å ta seg opp, men det er helst landene med kystlinje som drar mest fordel av det så langt. – Vi pleier å si til våre gjester at det virkelige skattkammeret befinner seg godt utenfor strandsonen. Så langt har ingen vært uenig med oss i akkurat det. Selskapet har et stort nettverk på Balkan og kan trekke inn aktører som kan bidra på ulik måte, flere av dem til og med på flytende norsk. - Det at gjestene kan snakke norsk med våre kontakter gjør at bl.a forståelsen av de etniske og religiøse ulikhetene i de ulike landene blir en helt annen. Slik sett kan man faktisk si at å reise med Sretan Put på en måte er en dannelsesreise. Vi lærer mye om oss selv ved å reise på Balkan, og ikke minst ser vi at det gjør inntrykk på ungdommer vi har hatt med oss. Vårt liv i Norge blir satt i perspektiv – ingen reiser uberørt hjem igjen, avslutter Larsen før han fortsetter med planarbeidet for neste tur Sretan Put skal arrangere. I februar reiser han med en klasse fra Fræna videregående skole til Beograd og Mostar.

Tekst: Arild Smolan

 

 

Fra venstre Marko Karalejic, Kristin Broholm, Predrag Rolovic, Jostein Wiggen og Steinar Larsen, (daglig leder i Sretan Put)

 

 

 

23.10.2014

Universitetet i Nis og Nis Kultursenter

Festsalen på Universitetet i Nis, den 23.oktober 2014 kl 18:00

 

Foredrag viet den norske vitenskapsmannen og forskeren innenfor slaviske språk Olaf Broch, hans virke og hans betydning i fortiden og i nåtiden.

- Broch virket som «utenrikskorrespondent» for Aftenposten og sendte i 1899 flere «reportasjer» fra Serbia mens han jobbet med språkforskning i området.

- Broch hadde kontaktet alle samfunnslag i Serbia mens han samlet materialet om dialekter, fra bønder i deres hjem på landsbygda til selve kongen på hans sommerresidens. Broch var i audiens hos kong Aleksander mens kongen var på ferie i Nis.

- Broch har en indirekte betydning også for dagens gode kontakter mellom Norge og Serbia på ulike vitenskapsfelt.

 

De ti foredragsholderne representerer historie- og språkvitenskap, journalistikk samt diplomati. Blant disse ti er også ambassadør Nils Ragnar Kamsvåg og vår gamle kjenning journalist Sasa Dimitrijevic som er også initiativtager for begivenheten.

 

 

12.08.2014

Falstadsenteret 16.-17. september

Program for konferansen «Memory and learning in a changing world” som arrangeres på Falstadsenteret 16. -17. september. Konferansen er et samarbeid mellom Institutt for historiske studier NTNU, den internasjonal museumsorganisasjonen ICOM og Falstadsenteret. Se programmet ved å trykke på linken her.

Du kan registrere deg via denne linken: Registrering på nett

Program

12.06.2014

Solidaritetskonsert i Hemnes kommune

Hemnes kommune har en serbisk vennskapsby som heter Prokuplje. Den ligger i sørøst-Serbia. På konserten 11. juni ble det samlet inn penger til frivilligsentralen i Prokuplje. Pengene skal gå til familier som har mistet alt de eide i flommen. Dette som et håndslag fra innbyggerne i Hemnes kommune.

Gjennom bøsser, loddbøker og salg av kaker og kaffe ble det samlet inn totalt kr. 15.657.-

 

Ungdomsrådet i Hemnes kommune har vedtatt å bevilge kr. 10.000.- til flomrammede etter flommen på Balkan.

Det var et enstemmig råd som vedtok dette, sier Emilie Juvik, leder av ungdomsrådet. Det er naturlig at vi ønsker å bidra med litt hjelp og støtte. Ungdomsrådet i Hemnes har siden 2007 hatt felles prosjekter sammen med ungdom i vennskapskommunen vår i Serbia. Vennskapskommune heter Prokuplje.

Gjennom prosjektarbeidet er vi blitt godt kjent med flere ungdommer både i vennskapskommune vår, og i andre kommuner i Serbia. Det blir derfor litt spesielt når den slik katastrofe rammer folk som vi har et nært forhold til, sier lederen av ungdomsrådet.

 

 

01.06.2014

Humanitær konsert og auksjon i Gamle Logen i Oslo 17. juni kl. 19.00

Auksjon av malerier malt av Danilo D. Ivanovic samt Konsert med ca 50 musikere fra både Oslo-Filharmonien, Den Norske Operaen og frilans musikere med norsk, serbisk, bosnisk og kroatisk bakgrunn. Blant musikerne som deltar er solo bratsjist- Lars A. Tomter, sangerne Yngve André Skollerud Søberg, Gjøril Songvoll, Jelena Markovic og Gabriel Birjovanu, dirigent Peter Sebastian Szilvay, m.fl. På programmet står bl. annet duetter, firehendig klavermusikk, orkesterverker av Grieg, Telemann, osv. Alt inntekt går til hjelpearbeidet i forbindelse med flomkatastrofen i Serbia og Bosnia. 

 

Dette er noen av bildene som blir auksjonert bort på konserten til inntekt flomofrene

 Link til Facebooksiden: 

 

Humanitær konsert med UDI for flomofrene på Balkan 7. og 8. juni

Fredrikstad
Når: 7. juni kl. 20:00
Hvor: Verdensspeilet. Nygaardsgaten 23A, 1606 Fredrikstad
Oslo
Når: 8. juni kl. 20:00 - 03:00
Hvor: Mona Lisa Huset. Grensen 10, 0159 Oslo

Inngang kr. 200,-

ALT av inntekter går til Nova Nada som distribuerer videre

Link til Facebookside: 

 

Solidaritetskonsert i Foajéen i Stavangerkonserthus 02. juni kl. 19.00

Musikere fra Stavanger Symfoniorkester, Viva–Sandnes Kulturskolekor, Poor Edward, Christian Eriksen, Eva Bjerga Haugen og Elin Furubotn sa raskt «ja, gjerne», da SSO-fiolinist Maja Vagner tok initiativ til konsert for flomofrene på Balkan.

Link til Facebooksiden: 

Mer om arrangementet i Rogaland avis

 

28.05.2014

Støtte fra Vefsn kommune til hjelpearbeid etter flommen

Vefsn formannskap har bevilget 50.000 kroner til hjelpearbeidet etter flommen i Gornji Milanovac, som er Vefsn vennskapsby i Serbia og Røde Kors aksjon "Balkan". I tillegg ble det solgt billetter for 37050.- kr under solidaritetskonserten 27. mai.

Link til artikkel i Helgeland-Arbeiderblad

 

21.05.2014

Solidaritetskonsert i Mosjøen tirsdag, 27. mai kl. 19.30

19.05.2014

Røde Kors har startet en innsamlingsaksjon for flomrammede på Balkan.

www.rodekors.no/nyheter/sistenytt/rode-kors-starter-innsamlingsaksjon-for-flomrammede--pa-balkan-/

 

gi.rodekors.no/epages/roedekors1.sf/no_NO/

 

Røde Kors- bevegelsen har mobilisert til hjelpearbeidet siden redningsaksjonen startet før helgen. Frivillige deltar aktivt i søk- og redningsaksjoner, deler ut nødhjelpsartikler og bidrar med etableringen av evakueringssentre for rammede.

 

Omlag 300.000 mennesker i Serbia og 50.000 i Bosnia og Herzegovina er uten vann, elektrisitet og er i en situasjon med store sikkerhets- og sanitærutfordringer.

 

I Bosnia og Herzegovina og Serbia har Røde Kors mobilisert beredskapsteam i de rammede områdene hvor frivillige hjelper myndighetene med evakuering, og har foreløpig del ut tepper, madrasser, drikkevann, mat og hygieneartikler, gummistøvler, og desinfeksjonsmidler til foreløpig over 10.000 mennesker.

 

Slik kan du støtte vårt arbeid på Balkan:

 

SMS: Send HJELP til 2272 og gi 200 kroner Sette inn penger på konto: 8200 06 10190 - innbetalingen må merkes med Balkan

 

Pengene som vil bli innsamlet vil bli benyttet i henhold til prioriteringen som Røde Kors gjør i disse to landene.

 

Viktig:

• Dessverre har vi ingen muligheter til å ta i mot gjenstander som tepper og klær etc., men bidrag i form av pengegaver vil bli benyttet av Røde Kors for å hjelpe dem som trenger det i de to landene.

• Norges Røde Kors sender ikke delegater i nåværende situasjon, da det ikke har kommet forespørsel om dette fra våre søsterforeninger i henholdsvis Bosnia og Herzegovina og Serbia.

 

Informasjon fra IFRC: The Balkans: Floods of the century continue to cause havoc

 

In Bosnia and Herzegovina

 

A state of emergency has been declared in Bosnia and Herzegovina after several days of heavy rain (Cyclone Tamara), which caused the worst flooding occurred in the country in the last 100 years. Hundreds of people are forced to evacuate their homes. The Red Cross multipurpose units in the north of the country are responding to the urgent needs by provision of food and hygiene parcels, water, blankets and helping people to evacuate form flooded areas.

 

In Serbia

 

The Red Cross has been responding to most recent floods from the very morning.

In total in 42 municipalities Red Cross has 420 staff and volunteers engaged.

The urgent distributions of food and non-food items have been organized from disaster management warehouse, but for some municipalities were delayed due to the inaccessible road infrastructure.

 

The planned activities in the next few days will very much depend on the development but the Red Cross will continue with urgent distribution of food and non-food items mostly in response to the evacuations planned and following requests of the local emergency headquarters.

 

 

 

 

Tusen takk for ditt bidrag!

 

 

16.05.2014

 


Kjære venner.

 

I morgen feirer vi 17. mai og grunnlovsjubileum. Tradisjonen tro skulle 17. mai også feires i Serbia, med stort opptog og festivitas i Beograd.

I ettermiddag fikk jeg beskjed om at denne feiringen er avlyst på grunn av katastrofen som har rammet store deler av Balkan.

 

Enorme nedbørsmengder har ført til oversvømmelser av elver. Mange deler av Balkan er berørt, men slik vi forstår det er Serbia hardest rammet. Store landområder ligger under vann, viktige veier er stengt og det er mangel på drikkevann. Katastrofen er stor og det er behov for både akutt og langsiktig hjelp.

 

Vi i Sambandet skal prøve å gjøre vårt, vi har kontakt med vår søsterorganisasjon i Serbia og får oppdateringer på situasjonen. Vi har også tatt kontakt med Norges Røde Kors og oppfordret dem til å tilby sin støtte og hjelp til Serbisk Røde Kors.  

 

I tillegg har vi sendt epost til alle norske kommuner med vennskapskommuner i Serbia om at de tar kontakt med sine respektive vennskapskommuner, vi vet at  flere av vennskapskommunene er hardt rammet.  Det er viktig at vi som venner nå viser vår støtte og tilbyr hjelp.

 

Jeg vil også oppfordre dere alle til å ta kontakt med venner og kjente og vise deres støtte og sympati. 


 

Hvis vi i Sambandet kan bistå med noe så gjør vi gjerne det.

 

Vennlig hilsen,

 

Wenche Malmedal

styreleder

Vennskapssambandet Norge-Vest-Balkan

+47 97642156

 

 

14.05.2014

17. mai fering i Beograd - avlyst

The 17th of May Committee has decided to cancel the event at Kalemegdan on Saturday,

17th of May, due to the current state of emergency in Serbia as a consequence of the disastrous flooding.

The ceremony at the Norwegian residence at 07:45 on Saturday 17th of May,

followed by the breakfast, will proceed as previously announced.

10.05.2014 

Landsmøte lørdag, 10. mai 2014
i Trondheim
Sted: Fylkeshuset
Tid: kl.14.00
Vennskapssambandet Norge-Vest-Balkan

 

10. mai gjennomførte Vennskapssambandet Norge-Vest-Balkan sitt landsmøte i Trondheim

 

Wenche Malmedal ønsket landsmøtedeltakerne velkommen.

Til stedet: Wenche Malmedal, Harald Hegle, Arild Smolan, Anne-Kristine Bastholm, Franziska Wika, Michael Stokke, Arnhild Stokke, Knut Solberg, Sasa Dimitrievic, Gullbjørg Hegvig Hansen, Ida Melhuus, Olga Lund, Tore Eidsaunet, Vojilav Novakovic.

Musikalsk innslag med Carl Ninian Wika som spilte folkemusikk Susendalingen og Hora staccato på fiolin.

Foredrag v/ Michael Stokke, forsker ved Narviksenteret, som skriver doktorgradsavhandling over temaet «Jugoslaviske fanger i Norge 1942-1945».

 Foto: Sasa Dimitrijevic

 

Det nye styret:

Valgkomiteens forslag ble enstemmig vedtatt

 

Leder: Wenche Malmedal Trondheim)

Økonomiansvarlig: Harald Hegle (Trondheim)

Sekretær: Ida Melhuus (Trondheim)

Styremedlem: Franziska Wika (Vefsn)

Harald Fåkvam (Vefsn)

Vara: Anne-Kristine Bastholm (Vefsn)

 

Arbeidsutvalg: Wenche Malmedal, Harald Hegle, Ida Melhuus

 

Revisor: Harald Mårnes

 

Valgkomité: Arild Smolan - leder

Rolf Fjellestad

Sissel Torgersen 

 

09.05.2014

Tur til Serbia med smak av Guča og sljivovitz! 02 – 09 August 2014

Tur til den verdensberømte Guca-festivalen med serbisk folkemusikk m.m. Turen inkluderer besøk til Beograd og områdene sør for Beograd, i Sumadija. Opphold på landsbygda, med lokal mat og utflukter i nærområdene. Dagsturer til Guca-festivalen. På turen vil du oppleve serbisk kultur, mat, vin og historie.

 

INFOBREV LESER DU

Aktuelt
Landsmøte 2018
[20.02.2018]
Vennskapshuset 30 år - Invitasjon til å bli med på feiringen
[08.08.2017]
75-årsmarkering for de jugoslaviske fangene
[26.06.2017]
Arrangement i forbindelse med 75 årsmarkering
[10.06.2017]
Nasjonal markering fredag 23. juni for å hedre minnet om de jugoslaviske fangene som ble deportert til Norge i 1942
[10.06.2017]

Bli medlem

Medlemskap koster 300.- for året.

Send en mail til Rolf Fjellestad for

innmelding.

rfjellestad@gmail.com

(Kopier e-postadressen for å unngå spam)

 

Du finner oss på

 

Viktige linker:

Norway - the official site in Serbia

Den Norske forening - Serbia

www.norveska.com

Balkanreiser med Sretan Put

http://sretanput.no

 

Senter for integrering av ungdom

 

Overnatting i Beograd

Sambandet har ordnet gunstig avtale

med hotell EXCELSIOR i sentrum.

Perfekt beliggenhet. Nyoppusset.

Gode priser for medlemmer av sambandet.

Rommene vi tilbys er beste standard på hotellet.

Hvis noen finner en lavere pris på nettet

(samme romtype) gjennom bookingselskaper,

så får de mellomlegget refundert.

Se  http://www.hotelexcelsior.co.rs

 

FALSTADSENTERET

 

Les nyheter og info

 

Følg arbeidet til NARVIKSENTERET
NORDNORSK STIFTELSE FOR HISTORIEFORMIDLING,
MENNESKERETTIGHETEROG FREDSBYGGING

 

 

 

 

 

 

 

Jubileumsskrift
kan bestilles

I anledning 40-årsjubileet er det blitt
laget et informativt jubileumstidsskrift.
Ta kontakt for bestilling.
Forsiden, forord og innholdsfortegnelse her

Vennskapssambandet Norge ? Vest-Balkan styrker og utvikler vennskapsforbindelsene mellom nordmenn og befolkningen i det tidligere Jugoslavia
web: info helgeland